Chmielenie na zimno – Jak oddzielić chmieliny?

W pierwszym filmie poświęconym piwowarstwu domowemu pokazuję fajny trick dla wszystkich, których chmielenie na zimno przyprawia o ból głowy. Po tym filmie problem odfiltrowania chmielin po chmieleniu na zimno przestanie istnieć na zawsze.

Bartosz Nowak View more

Jeśli spodobał Ci się mój tekst, podziel się nim ze znajomymi, poprzez jeden z kanałów powyżej.
Będzie to dla mnie świetna nagroda i motywacja do dalszej pracy.
Aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami, daj mi suba! :)
Znajdziesz mnie m.in. na facebooku i twitterze:

7 comments

  1. Popłakałem się ze śmiechu 🙂 Przypomina mi się znana metoda edukacji: uczyć bawiąc.
    A jak taki druciak sprawdziłby się przy zlewaniu brzeczki po schłodzeniu do fermentora? Też da radę czy tu lepsze są jakieś inne rozwiązania?

    • Skopiuję moją wypowiedź z Facebooka: Moim zdaniem to niepotrzebne ryzyko. Po chłodzeniu robisz whirpool mocno mieszając chłodnicą. Czekasz 10-20 minut, przelewasz z góry do fermentora jednocześnie napowietrzajac. Osady zostają na dnie.

  2. Stary numer, też tak robię – czasami jak jest b. dużo chmielin zakładam dwa na raz żeby zwiększyć pow. filtracyjną i mocuję opaską tryktrykową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *