Warzenie kooperacyjne LIVE. Małe Piwko Blog + Piwolucja
Receptura:
Coconut Vanilla Cocoa Milk Imperial Stout
Docelowa objętość brzeczki: 20 litrów
Docelowy ekstrakt brzeczki nastawnej: 28° BLG
Planowana zawartość alkoholu: 12% obj.
IBU: ok 50
Kolor: 65-70 SRM
Woda: 25 litrów, temp 68°C
Zasyp:
- Pilzneński – 5 kg
- Pale Ale – 2 kg
- Wiedeński – 2 kg
- Caramunich – 1 kg
I przerwa:
Temperatura 66°C – 45 min.
II przerwa:
Temperatura 72°C – 15 min.
Mash out:
78°C + dodatek słodów ciemnych:
- Black Malt – 420 g
- Jęczmień Palony – 260 g
- Carafa II – 170 g
- Czekoladowy – 140 g
Filtracja:
Brzeczka przednia: do oporu (ok 15 litrów)
Wysładzanie: 10 litrów wody, aż do uzyskania 25 litrów brzeczki (ok 23-24 BLG)
Warzenie: 70 minut
10 minuta: chmiel Columbus – 40 g
55 minuta: laktoza – 750 g, łuska kakaowca – 50 g
70 minuta: chmiel Cascade – 40 g, Chinook – 40 g
Chłodzenie: 16°C
Drożdże S-04 – gęstwa lub dwie saszetki 11 g
Temp. fermentacji: 18°C
Cicha fermentacja odbędzie się w szklanym balonie i będzie trwała kilka miesięcy. Dodatki na zimno, czyli kokos, wanilia, ewentualnie kawa i płatki dębowe powędrują do ułożonego już piwa, na parę tygodni przed rozlewem. Wpis będzie uaktualniany.
CDN…
Ale dlaczego, na Boga, nie gotowaliście minimum 90 minut?
Bo nie było takiej potrzeby. Chyba jest o tym nawet mowa w filmie.
Będzie jakiś update? Ciekawy jestem czego tam dorzuciliście i jak idzie.
No i co z tym cdn? jak wyszło piwo?