Hopsbant – hit czy kit?

Na przykładzie dwóch różnych warek piwa 10 Hops z Birbanta sprawdzam, czy urządzenie o nazwie Hopsbant pozwala na lepsze nachmielenie piwa na zimno nawet mniejszą ilością chmielu.

Bartosz Nowak View more

Jeśli spodobał Ci się mój tekst, podziel się nim ze znajomymi, poprzez jeden z kanałów powyżej.
Będzie to dla mnie świetna nagroda i motywacja do dalszej pracy.
Aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami, daj mi suba! :)
Znajdziesz mnie m.in. na facebooku i twitterze:

6 comments

  1. czy mi się wydaje, czy przypadkiem browary ostatnio pozbywają się z magazynów surowców i wymyślają dziwactwa (niedobity, 10 hops, Hoppy Queen z doctorbrew)

  2. Może się mylę, ale na logikę według mnie chmielenie strugą zaszczepionego piwa powoduje bardziej gwałtowne wypłukiwanie zawartych w chmielu żywic, polifenoli(garbników), białek itp. aniżeli w spokojnym chmieleniu na zimno poprzez powolne uwalnianie się pożądanych związków aromatycznych i goryczkowych – być może odpowiednie sterowanie wielkością przepływu, temperaturą czy ciśnieniem w komorze przepłukującej chmiel pozwoliłoby na lepsze w skutkach nasycenie piwa chmielem. Nie znając konkretnie technologii Hopsbanta można w zasadzie tylko snuć domysły czemu z tym chmieleniem im nie wyszło.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *