STOUT

Bardzo ciemne, prawie czarne piwo, najczęściej górnej fermentacji, stworzone z udziałem mocno prażonych słodów. U progu Międzynarodowego Dnia Stoutu, chciałbym pokrótce przytoczyć garstkę ciekawostek na jego temat, aby przybliżyć Wam nieco ten wspaniały gatunek piwa, wraz z jego historią i odmianami.

 Słowo „stout” to przymiotnik, który znaczył: „dumny” i „odważny”, a od XIV wieku również „silny” i „mocny”.

Pierwsze pisemne użycie słowa „stout” w kontekście piwa pojawiło się w dokumencie
z 1677 roku. Tym mianem określano wszystkie piwa mocne, zarówno ciemne jak i jasne.

Współczesny Stout wywodzi się od Porteru i choć obecnie niektórzy uważają Porter za podgatunek Stoutu, wcześniej było dokładnie odwrotnie. Stoutem nazywano mocniejsze odmiany Porteru.

Do dziś „w doktrynie” nie ma całkowitej zgody co do klasyfikacji Stoutu względem Porteru i na odwrót. Jedni uważają, że Porter jest podgatunkiem Stoutu, inne źródła (m.in. BJCP i AOB) klasyfikują je jako osobne gatunki. Spór wynika z tego, że oba gatunki są ze sobą mocno związane i wzajemnie się przenikają, a różnice między niektórymi stylami Porteru i Stoutu często są praktycznie niewyczuwalne.

Oficjalnie rozróżnia się sześć stylów Stoutu: Dry Stout, Sweet/Cream Stout, Oatmeal Stout (Stout Owsiany), Foreign Extra Stout, American Stout oraz RIS (Russian Imperial Stout). Istnieje natomiast znacznie więcej odmian i wariacji na temat tego gatunku w ramach poszczególnych stylów, m.in. Oyster Stout (Stout Ostrygowy), Tropical Stout (podgatunek Foreign Extra), Coffee Stout, Chocolate Stout i wiele innych, w zależności od fantazji piwowara.

Nie wszystkie Stouty są piwami górnej fermentacji. Szczególnie Stouty z egzotycznych krajów często okazują się być fermentowane drożdżami dolnej fermentacji. Również w Polsce można spotkać przykład takiego Stoutu – jest on warzony przez Browar Południe.

Idea International Stout Day powstała przed rokiem w Stanach Zjednoczonych. Wtedy też, 8 listopada zorganizowano pierwsze obchody tego święta. Do Polski dotarło ono dopiero w tym roku, głównie za sprawą Marcina Chmielarza z portery.pl, który jest inicjatorem i głównym propagatorem tego święta w Polsce. Z tej okazji w najlepszych pubach i sklepach piwnych w całej Polsce organizowane będą liczne ciekawe eventy i promocje związane ze Stoutem.

Blog Małe Piwko oczywiście również bierze czynny udział w promowaniu Stoutu i jego święta. Specjalnie na tę okazję przygotowałem dla Was krótką, jednodniową serię 6 artykułów, w których na podstawie bardzo ciekawych piw z różnych krajów i kontynentów, przybliżę Wam 6 różnych stylów i odmian Stoutu, począwszy od najbardziej klasycznego Dry Stoutu, poprzez Milk Stout, Imperial/American Stout, Oatmeal Stout, a skończywszy na takich perłach jak Oyster Stout oraz Tropical Stout. Wieczorem powinienem także odwiedzić toruńską Krajinę Piva, gdzie również planuję posmakować kilku ciekawych przedstawicieli gatunku. 🙂

Najważniejsze wydarzenia podczas jutrzejszego Dnia Stoutu w Polsce!

Zapraszam wszystkich serdecznie do czytania, degustowania i wspólnego świętowania w gronie znajomych!

Niech Stout będzie z Wami !!!   😀

Bartosz Nowak View more

Jeśli spodobał Ci się mój tekst, podziel się nim ze znajomymi, poprzez jeden z kanałów powyżej.
Będzie to dla mnie świetna nagroda i motywacja do dalszej pracy.
Aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami, daj mi suba! :)
Znajdziesz mnie m.in. na facebooku i twitterze:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *