Warzenie LIVE Coconut Vanilla Cocoa Milk Imperial Stout + receptura

Warzenie kooperacyjne LIVE. Małe Piwko Blog + Piwolucja

Receptura:

Coconut Vanilla Cocoa Milk Imperial Stout

Docelowa objętość brzeczki: 20 litrów
Docelowy ekstrakt brzeczki nastawnej: 28° BLG
Planowana zawartość alkoholu: 12% obj.
IBU: ok 50
Kolor: 65-70 SRM

Woda: 25 litrów, temp 68°C

Zasyp:

  • Pilzneński – 5 kg
  • Pale Ale – 2 kg
  • Wiedeński – 2 kg
  • Caramunich – 1 kg

I przerwa:

Temperatura 66°C – 45 min.

II przerwa:

Temperatura 72°C – 15 min.

Mash out:

78°C + dodatek słodów ciemnych:

  • Black Malt – 420 g
  • Jęczmień Palony – 260 g
  • Carafa II – 170 g
  • Czekoladowy – 140 g

Filtracja:

Brzeczka przednia: do oporu (ok 15 litrów)

Wysładzanie: 10 litrów wody, aż do uzyskania 25 litrów brzeczki (ok 23-24 BLG)

Warzenie: 70 minut

10 minuta: chmiel Columbus – 40 g

55 minuta: laktoza – 750 g, łuska kakaowca – 50 g

70 minuta: chmiel Cascade – 40 g, Chinook – 40 g

Chłodzenie: 16°C

Drożdże S-04 – gęstwa lub dwie saszetki 11 g

Temp. fermentacji: 18°C

Cicha fermentacja odbędzie się w szklanym balonie i będzie trwała kilka miesięcy. Dodatki na zimno, czyli kokos, wanilia, ewentualnie kawa i płatki dębowe powędrują do ułożonego już piwa, na parę tygodni przed rozlewem. Wpis będzie uaktualniany.

CDN…

Bartosz Nowak View more

Jeśli spodobał Ci się mój tekst, podziel się nim ze znajomymi, poprzez jeden z kanałów powyżej.

Będzie to dla mnie świetna nagroda i motywacja do dalszej pracy.

Aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami, daj mi suba! :)

Znajdziesz mnie m.in. na facebooku i twitterze:


2 comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *